Leestijd: 7 minuten | 24 januari 2023
![breakdown-large](https://remotestudent.nl/wp-content/uploads/2024/01/breakdown-large.jpg)
We zitten tegenwoordig bijna 24/7 aan onze telefoons vastgeplakt. Maar als je erover nadenkt, is dat eigenlijk best eigenaardig. Er zijn namelijk periodes geweest dat de mogelijkheid om constant je telefoon te checken en berichtjes te sturen of posts op social media plaatsen er helemaal niet was. Daarom kun je best af en toe een uurtje zonder je telefoon, right? Met deze simpele trucjes leg jij je telefoon wat vaker weg.
- Druk bezig zijn met klusjes, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, kan helpen om je telefoon weg te leggen en meer van je omgeving te genieten.
- Schakel push-notificaties uit om minder vaak geneigd te zijn je telefoon te checken.
- Neem de tijd om een goed boek te lezen in plaats van door social media te scrollen.
- Sporten is een goede afleiding die voorkomt dat je constant op je telefoon kijkt.
- Stel een tijdslimiet in voor telefoongebruik, bijvoorbeeld tot een bepaald tijdstip ‘s avonds.
- Gebruik een wekker in plaats van je telefoon om ‘s ochtends wakker te worden, zodat je de dag rustig kunt beginnen zonder direct op je telefoon te kijken.
Ademhalingsoefeningen vormen een krachtig hulpmiddel om innerlijke rust te vinden te midden van de drukte van het dagelijks leven. Door bewust te ademen, kun je spanning loslaten, je geest kalmeren en een dieper gevoel van welzijn ervaren.
Een eenvoudige ademhalingsoefening om rust te vinden, is de buikademhaling. Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en leg één hand op je buik. Adem diep in door je neus, voel hoe je buik omhoogkomt terwijl je ademt. Houd de adem een paar seconden vast en adem vervolgens langzaam uit door je mond, waarbij je buik weer naar beneden zakt. Herhaal deze cyclus meerdere keren en focus op de sensatie van de ademhaling die door je lichaam stroomt.
Een andere effectieve oefening is de 4-7-8 ademhalingstechniek. Adem in door je neus terwijl je tot vier telt, houd je adem in terwijl je tot zeven telt, en adem vervolgens langzaam uit door je mond terwijl je tot acht telt. Deze techniek kan helpen om stress te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren.
Of je nu een paar minuten per dag reserveert voor ademhalingsoefeningen of ze integreert in je dagelijkse routine, het beoefenen van bewuste ademhaling kan een waardevol instrument zijn om rust en ontspanning te vinden, waar je ook bent.
Wat is de truc voor effectief studeren? Plan vooral geen te lange studietijden in. De pomodoro-techniek kan hierbij helpen: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze. Daarnaast hebben wij de volgende tips opgesteld:
- Maak een planning: Plan je studietijd in blokken en verdeel je taken over de beschikbare tijd. Zorg voor afwisseling tussen verschillende onderwerpen om vermoeidheid te voorkomen.
- Creëer een geschikte studieomgeving: Zoek een rustige en opgeruimde plek om te studeren, vrij van afleidingen zoals mobiele telefoons en sociale media.
- Gebruik actieve leerstrategieën: Maak samenvattingen, maak gebruik van flashcards, stel vragen over de stof en leg de materie aan anderen uit. Actief leren bevordert begrip en retentie.
- Gebruik geheugentechnieken: Experimenteer met geheugentechnieken zoals associatie, visualisatie, en het gebruik van acroniemen of ezelsbruggetjes om complexe informatie gemakkelijker te onthouden.
- Neem regelmatig pauzes: Neem om de zoveel tijd korte pauzes om je geest te laten rusten en te voorkomen dat je vermoeid raakt. Een populaire methode is de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten studeert gevolgd door een korte pauze van 5 minuten.
- Leer actief herinneren: Test jezelf regelmatig over de geleerde stof door middel van oefenvragen, quizzen of het maken van samenvattingen. Actief herinneren versterkt je kennis en identificeert zwakke punten die je kunt verbeteren.
- Varieer je studiemethoden: Wissel verschillende studiemethoden af om de betrokkenheid te behouden en je hersenen uit te dagen. Lees, schrijf, luister naar lezingen, kijk video’s en werk met studiegroepen om de informatie op verschillende manieren te verwerken.
Het is belangrijk om je studie- of werktijd af te wisselen met tijd voor jezelf. Soms zien we door de bomen het bos niet meer, waardoor het moeilijk lijkt om dingen te vinden waar je van kunt genieten. Hier zijn enkele tips om een goede werk-privébalans te behouden:
- Stel grenzen: Definieer duidelijke grenzen tussen werkuren en vrije tijd. Probeer werkgerelateerde activiteiten te beperken tot de daarvoor bestemde uren en vermijd het controleren van werkmails of het beantwoorden van werkgerelateerde oproepen buiten deze tijden.
- Maak tijd voor ontspanning: Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je ontspannen en opladen, zoals sporten, wandelen, lezen of tijd doorbrengen met familie en vrienden. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die je energie geven en stress verminderen.
- Wees flexibel: Sta jezelf toe om flexibel te zijn in je planning en om te gaan met onvoorziene omstandigheden. Soms is het nodig om werkuren aan te passen, maar zorg ervoor dat er ruimte blijft voor persoonlijke tijd en ontspanning.
- Communiceer: Bespreek je behoefte aan een gezonde werk-privébalans met je werkgever, collega’s en familie. Open communicatie kan helpen bij het creëren van begrip en ondersteuning voor je persoonlijke tijd.
- Leer nee te zeggen: Wees niet bang om nee te zeggen tegen extra werkverplichtingen die je balans kunnen verstoren. Prioriteer taken en wees realistisch over wat je kunt bereiken binnen een bepaalde periode.
Werken naast je studie is voor velen onvermijdelijk, maar vaste werktijden passen niet altijd in je schema. Kies daarom voor een bijbaan waar je zelf je uren kunt plannen. Zo kun je met een bijbaan via RemoteStudent alleen ingepland worden op de uren die je beschikbaar bent, die je wekelijks doorgeeft. Zo kun je gemakkelijk ruimte vrijhouden in je agenda voor verplichtingen en leuke dingen! Een mentale ineenstorting is dus niet aan de orde. Bovendien krijg je wekelijks betaald. Nieuwsgierig? Bekijk nu de nieuwste vacatures!
Wij werken samen met verschillende bedrijven uit heel Nederland.
![recruit17](https://remotestudent.nl/wp-content/uploads/2024/01/recruit17.png)
![switchcase](https://remotestudent.nl/wp-content/uploads/2024/01/switchcase.png)
![james](https://remotestudent.nl/wp-content/uploads/2024/01/james.png)